Jesenné aktivity s deťmi sú vždy zábavou

Jeseň je farebná, chutná a veselá – najmä ak nás ešte slniečko šteklí na nose. Vtedy s radosťou vytiahneme vetrovky a farebné čiapky na prechádzku do sveta. S našimi tipmi vás však nezaskočí ani daždivé popoludnie alebo dlhý chladný večer. Toto robíme s deťmi najradšej počas celej jesene!

 

 

Kreatívna výroba tričiek

Zavolajte priateľov vašich detí a dopredu ich rodičov poproste, aby si priniesli jednofarebné tričko. Jedna sada farieb na textil dokáže vytvoriť nezabudnuteľné spomienky pre celú skupinu detí. Kreslenie či maľovanie na tričko je vždy zábava!

Šikovní dizajnéri ich pre vás predpripravili tak, že ide skôr o nositeľnú omaľovánku s prekrásnymi zvieracími motívmi alebo veselými princeznami a divokými motorkármi. Precvičte svoje kreatívne zručnosti a podporte jemnú motoriku detí.

Ak si chcete skrášliť niektoré oblečenie, na ktorom je škvrna alebo diera, použite nažehľovačky na textil. Nažehlenie je tiež pomerne jednoduchá aktivita a deti môže očariť.

 

Potlač na tričká

Ak nie ste fanúšikom maľovania ani vyfarbovania a vaše dieťa radšej trávi čas pri počítači, podporte ho v získavaní nových zručností. Kreatívny vyžitie nájdete aj pri tvorbe vlastnej potlače na oblečenie. Vložením vhodného obrázku si môžete vytvoriť originálne tričko podľa seba. Nechceme vás vystrašiť, ale všimli ste si, že Vianoce sú už za rohom? Objednajte rovno viac kusov v rôznych veľkostiach a pripravte s deťmi výnimočné darčeky pre blízkych.

 

Horúca čokoláda

V adventnom období sa už na nás teší detský punč, ale počas jesene si každý víkend vychutnajte horúcu čokoládu ešte v posteli. Môžete si ju uvariť rozpustením čokolády v mlieku a ozdobiť ju šľahačkou a malými cukríkmi. Takto pripravíte aj o niečo zdravšiu verziu – napríklad z horkej čokolády a orechového alebo ovseného mlieka.

 

Domáce kino so špeciálnym občerstvením

Zavolajte si domov po škole aj zopár kamarátov. Dospeláci sa potešia voľnému popoludniu a medzi deťmi bude panovať atmosféra ako v skutočnom kine. Pripravte si popcorn s karamelovou príchuťou, obložte sa vankúšmi a pozrite si tú najdobrodružnejšiu rozprávku.

Spolu s deťmi sa môžete už vopred pripraviť – napríklad vyrobením papierových vreciek na pukance alebo chystaním vstupeniek pre ich hostí z triedy. Pridajte k tomu teplý čajík, pohodlnú a čistú sedačku a deku. Skúste zapojiť kamarátov a počas Vianoc si vyhradiť čas iba pre rodinu.

 

Zbieranie gaštanov a DIY recepty pre všetky ročníky

Ak sú vaše deti ešte maličké, z nazbieraných gaštanov si môžete vyrobiť klasické žirafy, koníky, pavúky alebo prasiatka. So staršími deťmi skúste vyrobiť z gaštanov prášok na pranie (tento plod veľmi silno pení) a na chvíľu sa budete cítiť ako v rozprávkovom chemickom laboratóriu.

 

Búdka pre vtáčiky

Pokiaľ nemáte vhodný materiál alebo pomôcky na stavbu jednoduchej búdky, postačí aj kŕmidlo pre vtáčiky. Jedno z najjednoduchších tvorí dno odstrihnuté z plastovej fľaše, ktoré je naplnené vtáčím zobom a zavesené pomocou jutových povrázkov na najbližšom listnatom strome.

 

Nová búda pre psíka

Zveľadiť však môžete aj príbytok vášho domáceho miláčika. Keďže sa postupne ochladieva, určite ho potešíte tým, keď mu vytvoríte priestor, v ktorom ľahšie odolá nepríjemnému počasiu a vetru.

Ak máte doma staršie deti, určite sa nebudú len prizerať a radi vám pomôžu s vyrábaním drevenej búdy. Môže to byť jedna z aktivít, ktorá im pomôže na ceste za tým, aby sa raz aj oni stali šikovnými domácimi kutilmi. Keď búdu dokončíte, zavolajte vášho psíka a s nadšením mu ju ukážte. Pridajte mašličku a nezabudnite ani na nejaké pamlsky či mňamky, napríklad obľúbené psie granule Primordial. Určite z toho bude divadlo, na ktoré budete s deťmi ešte dlho spomínať.

 

Pečenie jesenných koláčikov

Zapáľte si sviečku, vytiahnite jabĺčka, škoricu, tekvicové pyré alebo arašidové maslo. Tieto typicky jesenné chute sa spolu s prípravou koláča stanú súčasťou montessori aktivity. S menšími deťmi si napríklad zopakujte, kde rastú jabĺčka, ako voňajú, aké rôzne už jedli a dovoľte im krájať alebo strúhať. Staršie deti povzbuďte k tomu, aby koláč pripravili a naservírovali takmer samostatne (samozrejme, vo vašej prítomnosti). Deti nepotrebujú zložité nápady, ale našu pozornosť.

 

Ozdobte si domov

Inšpirujte sa aktivitami zo škôlok a z prvého stupňa základných škôl. Každé ročné obdobie sa nejakým spôsobom odráža na oknách pomocou papierových dekorácií. Pre odvážnejších rodičov a staršie deti tu máme extra tip – vyrobte si dekorácie sami z prírodných materiálov.

Nemusíte byť fanúšikmi Haloweenu, a predsa si môžete vyrezať niekoľko tekvíc. Keď im na prerezané miesto položíte slamu alebo suché listy kukurice, tekvica bude pôsobiť ako vlasáč s klobúkom. Prívetivejší úsmev z nej urobí skôr milého trpaslíka namiesto strašidla.

 

Prechádzka v lese

Prechádzať sa kdekoľvek, kde padajú zo stromov listy, je počas jesene čarovné. Ale les pôsobí doslova magicky a úplne rozprávkovo. Okrem šuchotania listov pod nohami si užijete aj krásnu vôňu. Už iba počkajte na najbližší slnečný deň. Z lesa si zároveň môžete priniesť šišky, bukvice, farebné listy, ihličie, konáriky a niektorí šťastlivci aj huby. Naučte deti zbierať iba to, čo leží na zemi, hľadať stopy zvierat a rozpoznávať najznámejšie dreviny a rastliny. Okrem neopakovateľnej energie tak budú nasávať aj vedomosti a táto škola bude skutočne hrou.

Prechádzku môžete nahradiť aj športovaním, napríklad na kyslíkovej dráhe. Vykonávajte však len cviky, ktoré deti s určitosťou zvládnu. Cieľom predsa nemá byť dokázať rodičom, čo všetko deti zvládnu, ale rozhýbať svoje telo a zapojiť rôzne svaly. Ak sa to stane pravidelnosťou, ste na skvelej ceste, aby vaše dieťa malo zdravý chrbát a športového ducha.

 

Skákanie do kopy lístia

Máte vy, alebo vaši rodičia záhradku? Vyberte si víkend, kedy im pomôžete odpratať všetko lístie a nahrabte ho na veľkú kopu. Pred samotným odstránením si však doňho všetci aspoň raz skočte. Deti to zrejme bude baviť znova a znova, preto sa vyzbrojte trpezlivosťou a termoskou s teplým ovocným čajom.

 

Zbieranie jabĺčok, vinobranie alebo pečená hus?

Vyberte si aktivitu, ktorá by vášmu dieťaťu najviac chutila a zájdite si na výlet do najbližšieho sadu alebo vinice. Deťom stačí pozorovať zaujímavú prácu rôznych strojov, ale aj ľudských rúk. Ak sa pritom naučia niečo nové, je to iba bonus navyše. Pokiaľ majú radi mäsko, zoberte ich na husacie hody. Podporovanie tradícií krajiny, v ktorej rastú, má hlboký zmysel pre budovanie ich identity. Aj keď takto o tom ešte nepremýšľajú, v skutočnosti to má na nich veľký dopad.

obrázky: freepik.com