Pre deti a mamičky

Magazín pre mamičky a budúce mamičky

Tehotenstvo

Čo nerobiť v tehotenstve – na čo si dať pozor?

Tehotenstvo je pre ženy vzrušujúcim obdobím, ktoré sa vyznačuje nespočetnými fyzickými a emocionálnymi zmenami. Zatiaľ čo väčšina nastávajúcich matiek dobre pozná bežné rady, čo v tehotenstve robiť a čo nie, existujú aj menej konvenčné tipy, ktoré ste možno nezachytili. V tomto článku preskúmame niekoľko menej zvyčajných vecí, ktorým sa treba počas tehotenstva vyhnúť

 

 

Nadmerné stresovanie

Tehotenstvo je citlivé obdobie pre matku aj pre vyvíjajúce sa dieťa. Aj keď pozitívny stres môže byť bežnou súčasťou života, je dôležité zvládať a obmedziť celkovú úroveň stresu. Silné stresové situácie, aj keď pochádzajú z pozitívnych udalostí, ako je sťahovanie do nového domova alebo plánovanie veľkej oslavy, môžu mať vplyv na blaho matky aj dieťaťa. Začlenenie relaxačných techník, ako je meditácia alebo jemné cvičenie, môže byť prospešné pri udržiavaní zdravej emocionálnej rovnováhy.

 

Extrémne diéty

Zatiaľ čo správne vyvážená strava je v tehotenstve kľúčová, treba sa vyhnúť extrémnym diétam alebo prudkým zmenám v stravovacích návykoch. Je nevyhnutné zamerať sa na potraviny bohaté na živiny, ktoré podporujú zdravie matky aj dieťaťa.

 

Niektoré esenciálne oleje

Esenciálne oleje si získali obľubu pre svoje terapeutické vlastnosti, no nie všetky sú počas tehotenstva bezpečné. Niektoré esenciálne oleje, ako napríklad šalvia a rozmarín, môžu stimulovať kontrakcie a mali by ste sa im vyhnúť, najmä v prvom trimestri.

Šťastné tehotenstvo

 

Nadmerná konzumácia sladkého drievka – pelendreku

Zatiaľ čo sladké drievko ako príležitostná pochúťka je vo všeobecnosti prijateľná, počas tehotenstva by ste sa mali vyhýbať jeho nadmernej konzumácii. Sladké drievko obsahuje glycyrhizín, zlúčeninu, ktorá môže viesť k nerovnováhe elektrolytov a potenciálne ovplyvniť krvný tlak. Vysoké dávky glycyrhizínu boli spojené s vývojovými problémami, preto je umiernenosť kľúčová.

 

Ignorovanie problémov s chrápaním

Chrápanie sa môže zdať ako neškodná nepríjemnosť, ale pretrvávajúce chrápanie počas tehotenstva môže byť príznakom spánkového apnoe. Spánkové apnoe je spojené s komplikáciami, ako je gestačný diabetes a hypertenzia. Ak sa chrápanie stane problémom, odporúča sa vyhľadať lekársku pomoc.

 

Ignorovanie cvikov panvového dna

Cvičenia panvového dna, bežne známe ako Kegelove cviky, nie sú len na zotavenie po pôrode. Vykonávanie týchto cvičení počas tehotenstva môže pomôcť predchádzať problémom, ako je inkontinencia a poskytnúť podporu pre rastúcu maternicu.

 

Bagatelizovanie environmentálnych toxínov

Okrem zjavného vyhýbania sa fajčeniu a alkoholu by si tehotné ženy mali dávať pozor aj na toxíny v životnom prostredí. To zahŕňa opatrnosť pri určitých čistiacich prostriedkoch, farbách a vystavovaní sa pasívnemu fajčeniu, pretože tieto faktory môžu ovplyvniť vývoj plodu.

 

Zľahčovanie obáv o duševné zdravie

Tehotenské hormóny môžu ovplyvniť duševné zdravie a je dôležité, aby ste nepodceňovali pocity úzkosti alebo depresie. Podpora od blízkych či psychológa je nevyhnutné, pretože neliečené problémy duševného zdravia môžu mať následky pre matku aj vyvíjajúce sa dieťa.

Tehotná žena v prírode

 

Zanedbávanie hydratácie

Dostatočná hydratácia je dobre známym aspektom zdravého tehotenstva, ale zvyčajne sa zameriava na spotrebu vody. Zaujímavé je, že niektoré bylinné čaje, ktoré sa predávajú ako zdraviu prospešné, môžu obsahovať zložky, ktoré sa počas tehotenstva neodporúčajú, pretože podporujú vylučovanie vody z tela, ktoré môže viesť k dehydratácii.

 

Nepoužívanie bezpečných opaľovacích krémov

Zatiaľ čo niektoré ženy sa môžu obávať chemikálií v opaľovacích krémoch, úplne sa vyhnúť ochrane pred slnkom sa neodporúča. Hormonálne zmeny počas tehotenstva môžu spôsobiť, že pokožka bude náchylnejšia na zmeny pigmentácie, a preto je nevyhnutné chrániť pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Výber bezpečných opaľovacích krémov, ktoré sú vhodné aj počas tehotenstva môže, vyriešiť obavy z vystavenia chemikáliám.

 

Nadmerné používanie elektronických zariadení

Nadmerný čas strávený pred obrazovkou, najmä pred spaním, môže narušiť spánkový režim a kvalitný spánok je počas tehotenstva kľúčový. Modré svetlo vyžarované z elektronických zariadení môže interferovať s produkciou melatonínu, čo ovplyvňuje cirkadiánny rytmus matky aj dieťaťa.

obrázky: freepik.com

Redakcia

Redaktorka magazínu Pre deti a mamičky. Snaží sa vám priniesť tie najzaujímavejšie informácie o materstve, deťoch, ale aj o zdraví a životnom štýle mamičiek.